Pikavippi Pitkällä Maksuajalla (2018)

Hae pikavippi pitkällä maksuajalla jo tänään! Tässä vertailu parhaista vipeistä tällä hetkellä, joissa on maksuaikaa enemmän kuin tarpeeksi!

pikavippi pitkällä maksuajalla

Yleiset ohjeet pikavipeistä

Yleisimpiä kuluttajien syitä pikavipin ottamiselle ovat muun muassa auton korjaus, ongelmat palkanmaksussa, yllättävä lasku tai sakko, viivästyneet opintotuet tai jokin muu rahatilannetta heikentävä ongelma, joka on johtanut tilanteeseen, jossa rahaa ei tilillä ole enää ollenkaan. Tällaisissa tilanteissa pikavipit ovat usein ainoa vaihtoehto, etenkin jos ei saa lainalleen takausta, jolloin pankit eivät suostu myöntämään lainaa.

Mistä pikavipit saivat alkunsa?

Pikavipit saivat alkunsa Yhdysvalloissa, jossa niitä markkinoidaan nimellä “payday loans”. Erityyppisiä pienlainoja on tosin myönnetty 70-luvulta lähtien muun muassa kehitysmaissa ihmisille, jotka eivät perinteisten määritelmien mukaan ole olleet luottokelpoisia.

Nykymuodossaan pikavippi sai kuitenkin alkunsa vasta 2000-luvulla.

Suomeen ensimmäiset pikavippiyritykset perustettiin vuonna 2005. Vuoden 2007 syyskuun kuluttajaviraston kartoituksessa Suomen markkinoilta löytyi jo yli 50 pikavippiyritystä. Pikavippien antaminen yöllä kiellettiin lokakuussa 2009. Luottopäätöksen saa antaa, mutta kello 23 jälkeen myönnetyt lainat saa nostaa vasta kello 7 jälkeen aamulla. Pikavippi 24h onkin siis nykyään käytännössä mahdoton saada.


Suomessa ollaan nyt kiristämässä pikavippejä koskevia lakeja. Muutoksia voi tulla esimerkiksi ikärajoihin ja lainan ottamisen ehtoihin. Samassa yhteydessä on tarkoitus selvittää, voitaisiinko Suomeen perustaa eräänlainen positiivinen luottorekisteri. Siitä luotonantajat kuten pikavippiyritykset ja pankit voisivat katsoa, onko hakijalla velkoja jo ennestään.


Mediassa ja keskusteluissa suhtaudutaan monesti pikavippeihin negatiivisesti, sillä ne mielletään monesti koronkiskonnaksi ja ”köyhien ihmisten kiristämiseksi”. Huonot esimerkit pikavippejä tarvitsevien lainaajien velkakierteistä lisäävät kritiikkiä ja vaatimuksia tiukemmasta sääntelystä. Tämän takia on suunnitteilla erilaisia parannuksia pikavippejä varten. Esimerkiksi Suomen Kuluttajaiitto on ehdottanut kulukattoa lainahaittojen hillitsemiseksi. Helpoudesta ei niinkään puhuta, vaan negatiiviset seikat ovat enemmän esillä.

Korot ja laina-ajat

Todellinen vuosikorko vaihtelee 100 ja 1500 prosentin välillä. Lainasummat ja maksuaikavaihtoehdot voivat olla myöskin eri yrityksillä hyvinkin erilaiset. Vuoden 2011 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Suomessa keskimääräinen pikavippi pitkällä maksuajalla oli 217 euroa ja keskimääräinen takaisinmaksuaika 33 päivää.

Lainoja otettiin yhteensä 321 000 kappaletta ja pikavipit aiheuttivat kuluja yhteenlasketulta arvolta 70 miljoonaa euroa. Näistä lainoista koitui yhteensä lainan ottajille kuluja 25 miljoonaa euroa, joten keskimäärin pikalainoista koitui kuluja lainaajille noin 25 prosenttia. Eli sadan euron lainasta tuli keskimäärin korkoa 25 euroa kuussa. Lainojen korkotaso on laskenut viime vuosina tasaisesti, koska pikavippiyrityksiä tulee koko ajan lisää, jolloin kilpailu on kasvanut ja pikavipit ovat saaneet uusia maksuvaihtoehtoja, kuten osamaksulla takaisin maksaminen.

Mitä pikavipit ovat?

Pikavipit ovat pienehköjä pikaluottoja, joiden on suuruus on yleensä jotakin 50 ja 1000 euron väliltä. Pikavippi pitkällä maksuajallaottamiseen ei vaadita takauksia tai vakuuksia ja hakeminen tapahtuu yleensä tekstiviestillä tai verkkohakemuksella.

Vuonna 2010 tulleen lakimuutoksen jälkeen lainan hakija on pystyttävä tunnistamaan huolellisesti, joten ensimmäistä kertaa pikavippiä hakiessa yleensä edellytetään verkkopankkitunnuksia. Myöhemmin lainapäätöksen ja lainasumman siirtymisessä tilille menee vain joitakin minuutteja, mistä nimitys ”pikavipit” tuleekin. Takaisinmaksuaika vaihtelee, mutta tavallisimmillaan se on viikon ja kahden kuukauden välillä.

Vinkkejä pikavipin ottajille

Pikavippien todellisiin vuosikorkoihin kannattaa tutustua. Yleensä niitä pidetään hyvänä mittarina eri palveluntarjoajien pikavippien vertailussa, vaikka asia ei aivan näin yksinkertainen olekaan.

Todellinen vuosikorko on kyllä suuntaa-antava mittari vippien hinnoista, mutta pikavipin ottajan kannalta tärkeintä on aina tarkastella vipin todellisia kustannuksia. Esimerkiksi 100 euron vippi 15 euron kustannuksilla ja 7 päivän maksuajalla on vuosikoroltaan huomattavasi kalliimpi, kuin sama vippi 10 euron kuluilla ja 2 viikon maksuajalla, vaikka todellisuudessa se on halvempi vaihtoehto, mikäli lainan pystyy viikossa maksamaan takaisin. Pelkän vuosikoron perusteella ei siis kannata valita palveluntarjoajaa. Myöskään ei kannata koskaan ”varmuuden vuoksi” ottaa liian isoa vippiä, sillä liian suuret pikavipit tulevat helposti kalliiksi.

Liian pitkästä takaisinmaksuajasta koituu myös helposti ylimääräisiä kuluja. Käytännössä aina lyhyemmästä vipistä tulee vähemmän kustannuksia lainaajalle. Kannattaa myös kiinnittää huomiota mahdollisiin lisäkuluihin. Tekstiviesteistä tulee yleensä lisäkuluja, joten on kannattavampaa täyttää lainan hakemus internetissä ja suosia pankkitunnuksilla tehtävää tunnistautumista.

Leave a Comment: